Inktpatronen, inktcartridges, printabout, inktpatroon, 123inkt, 123iknt, 123inky, 123intk, 123 inkt, 123 int, 123 nkt, 123-int, 123 n k t, inkt123, inkt 123, online bestellen, huismerk, compatibel, inkt bestellen, inkt,

Opvallende eis van Test Aankoop: 150 euro voor iedereen met printer van HP

26/03/2021
door Administrator Webshop

Test Aankoop komt met een sterk dossier naar voor tegen HP. De consumentenorganisatie eist 150 euro per toestel als compensatie.

HP Branding

Test Aankoop en zijn zusterorganisaties uit Spanje, Italië, Portugal en Brazilië sturen een ingebrekestelling naar Hewlett-Packard. De consumentenorganisaties verwijten de printerproducent bewust het gebruik van generieke inktpatronen geblokkeerd te hebben via software-updates. De organisaties willen dat eigenaars van HP printers een compensatie van €150 per toestel krijgen.

Test Aankoop v.s. HP

Sinds eind 2016 al brengt HP zijn printers aan de man met het argument dat deze ook functioneren met generieke inktcartridges. Die zijn in de praktijk vaak goedkoper dan inktpatronen van het HP-merk zelf. HP blijkt evenwel een firmware-update te hebben uitgerold waardoor wereldwijd generieke cartridges niet meer geaccepteerd worden. En dat door geen enkele printer van het merk. Dat schrijft consumentenorganisatie Test Aankoop vandaag.

Ingebrekestelling

De ingebrekestellingen worden verstuurd in België, Italië, Portugal, Spanje en ook Brazilië. De betrokken consumentenorganisaties verwijzen naar eerdere uitspraken. Zo besliste de Italiaanse mededingingsautoriteit eind vorig jaar dat HP dergelijke praktijken stelt en veroordeelde ze het bedrijf tot 10 miljoen euro.
Als de ingebrekestelling geen afdoende antwoord krijgt, zal Test Aankoop een groepsvordering opstarten, zegt de consumentenorganisatie nog
.

Foutieve foutmelding

De foutmeldingen die de gebruikers kregen op het computerscherm deed hen perfect bruikbare patronen weggooien. Vervolgens moesten overschakelen naar duurdere merkeigen HP producten. In bepaalde gevallen zagen consumenten zich zelfs genoodzaakt om een nieuwe printer aan te schaffen.

“Onaanvaardbaar”

“Het is totaal onaanvaardbaar dat HP de controle overneemt van apparaten die eigendom zijn van de consument om hem vervolgens te pushen producten te doen kopen die merkeigen zijn”, zegt Simon November van Test Aankoop. 

“De praktijk die door HP wordt toegepast, is pure geplande veroudering. Illegaal én onverantwoordelijk. Niet alleen veroorzaakt dit financiële schade bij consumenten maar ook verhoogt het de hoeveelheid elektronisch afval net wanneer we die proberen te reduceren” voegt de woordvoerder eraan toe.

Ingebrekestelling

Op 3 mei 2021 stelt Test Aankoop het bedrijf Hewlett-Packard ingebreke samen met zijn zusterorganisaties van binnen de Euroconsumers-groep, de consumentenorganisaties uit respectievelijke Italië, Spanje, Portugal en Brazilië om deze praktijk te stoppen en om schadevergoeding te betalen aan eigenaars van HP printers die door het installeren van de software-update niet langer generieke inktcartridges kunnen gebruiken in een toestel dat hun eigendom is.   

“Er wordt een stevig dossier tegen HP opgesteld,” stelt Laura Marcus die de groepsvorderingen voor Test Aankoop coördineert. “We eisen dat elke HP eigenaar in België die schade ondervond door de oneerlijke handelspraktijken van HP gecompenseerd wordt met een schadevergoeding van 150 euro naar analogie met de uitspraak in de Amerikaanse groepsvordering.

Indien er geen afdoend antwoord volgt, is Test Aankoop van plan om een groepsvordering op te starten om verhaal te halen voor de gedupeerde eigenaars van de HP toestellen” , besluit Marcus. Ook in Nederland werd de fabrikant in 2016 al op de vingers getikt door de rechtbank voor deze praktijken.


Bronvermelding | TechPulse | Klik hier voor het originele artikel